Акције

ДАН РУСИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Дана 07. јуна 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествовао је у обележавању Дана Русије. Догађај је организован од стране Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Центар је изложио фотографије Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је била постављена у просторијама Хотела Европа у Сарајеву.
   
МЕДИЈИ
ФОТО АЛБУМ

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО НА XIX МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА​

Међународну смотру организују Народни музеј у Београду и Југословенска кинотека, од 22. до 29. марта у дворани Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици.
ПРОГРАМ    ПЛАКАТ    НАЈАВА РТС
   

Конференција за штампу (19. 3. 2018. године - Југословенска кинотека)


САСТАНАК СА ПРОРЕКТОРОМ МГИМО

Дана 26. фебруара представници Центра Руског географског друштва у Србији одржали су радни састанак са проректором Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Јевгенијем Кожокином. Том приликом су размотрене могућносту сарадње на заједничким пројектима.

ПРИСУСТВО НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

Дана 25. фебруара представници Центра Руског географског друштва у Србији присуствовали су свечаном отварању Центра за Руске студије на Универзитету у Београду - Факултету политичких наука. Том приликом Центру за Руске студије уступљене су фотографије са фотоконкурса РГД-а "Најлепша Земља".


ПОСЕТА ЗАСЕДАЊУ САВЕТА ЗА МЕДИЈЕ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА 

Дана 18. октобра 2017. године делегација Развојног центра Руског географског друштва у Србији је на заседању Савета за медије Руског географског друштва. Састанак је одржан у московској централи Руског географског друштва. 

  

Медији у Руској федерацији о заседању Медија клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Медији у Србији о заседању Медија Клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Вести на сајту РГД-а: 1, 2, 3, 4

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БАЊАЛУЦИ

Од 26. септембра до 1. октобра 2017. године Руско географско друштво на 12. смотри археолошког филма у Бањалуци - ЈУ Музеј Републике Српске.
Плакат ревије
Флајер

   
ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Дана 4. августа 2017. године делегација Руског географског друштва је боравила у Александровцу. Између Развојног центра Руског географског друштва у Србији и привредних и културних организација општине Александровац постоји традиционално добра сарадња. Овом приликом су остварене посете успешном привредом колективу Вино Жупи и културним установама - Завичајном музеју и Музеју виноградарства. Током 2016. године студенти из Руске Федерације су у више наврата боравили на територији општине Александровац. Овом приликом су разматране могућности наставка постојеће и унапређења међусобне сарадње.  

   

Независне Народне Новине Расинског Округа

ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Дана 2. августа 2017. године делегација Руског географског друштва одржала је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Министар Младен Шарчевић је информисан о раду Развојног центра Руског географског друштва у Србији и размотрени су могући облици будуће сарадње, као и потенцијални заједички пројекти. Од стране Руског географског друштва наговештена је могућност већег учешћа студената из Србије на истраживачким акцијама и камповима у Руској Федерацији.

   

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 23. до 30. марта 2017. године - Руско географско друштво на XVIII Међународној смотри археолошког филма у Београду
Вести на сајту РГД-а
Вести на сајту Југословенске кинотеке

ПОКЛОН ВРЕДНЕ И РАРИТЕТНЕ ГЕОГРАФСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ РАЗВОЈНОМ ЦЕНТРУ

Захваљујући Дејану Спаићу Развојни центар Руског географског друштва у Србији је добио уникални препис књиге Јохана Хибнера (нем. Johanna Hübnera; рус. Иоганн Гюбнер) немачког географа историчара, педагога и генеалога (1668-1731)  под насловом ''Кратка питања из старе и нове географије'' (нем. орг. Kurtze Fragen aus der Neuer und alten Geographie; рус. прев. Земноводнаго круга краткое описание из старыя и новыя географии). Ово вредно дело је вероватно најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања (36) и преводом на скоро све значајније европске језике XVIII и XIX века. Дуго времена је уважавана за један од најбољих и најауторитативнијих уџбеника географије. Прво издање на немачком језику је штампано 1693. године у Лајпцигу, а на руски језик је преведена по заповести цара и великог кнеза Петра I. Превод је направљен имеђу 1711. и 1716. године, а прво руско издање је публиковано априла месеца 1719. године у Москви. Примерак који је сада у поседу Развојног центра Руског географског друштва у Србији је руком писан са димензијама 230 mm x 190 mm. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине II Велике.

  

Погледати више
Вести на страници Спутњик Србија

ПОКЛОН ЦРКВЕНИХ КЊИГА ИЗ ПЕРИОДА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ ПОДВОРЈУ РПЦ-е У БЕОГРАДУ

Дана 24. децембра 2016. године настављена је активност на сакупљању и поклањању вредних црквених књига Подворју Руске Православне цркве у Београду. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству представника Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то два велика Типика, односно црквена устава. Оба су комплетна, појединачно по 450 страница, са дрвеним корицама и кожним повезом. Димензије књига су 350 × 225 × 70 mm. Једна је штампана 1849. године за време владавине цара Николаја I Павловича, a друга 1859. за време владавине његовог сина цара Александра II. Књиге су штампане у комбинацији црне и црвене боје – типично за црквену литературу. Почињу са текстом у славу Бога, владајућег Цара и његовог племства.

   

Погледати више

ПОЧЕТАК ПРИКУПЉАЊА ГРАЂЕ РУСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Дана 7. децембра 2016. године посредовањем Развојног центра Руског географског друштва у Србији успостављен је контакт и одржан састанак између господина Дејана Спаића и старешине Подворја Руске Православне цркве у Београду протојереја Виталија Тарасјева. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то: Требник (XVIII век), Псалтир (1746. године - штампан у Чернигову) и Житије Светих за јун, јул и август месец (1737. године). Овом приликом је договарана и будућа сарадња између Московског патријархата Руске Православне Цркве у Београду, Развојног центра Руског географског друштва у Србији и господина Дејана Спаића. Сарадња ће се пре свега односити на мапирање, сакупљање и чување Руског културног наслеђа на Западном Балкану.


Погледати више 
Вести на страници Спутњик Србија
ПОСЕТА РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ 

24.06.2016. године