/ Razvojni centar Ruskog geografskog društva u Srbiji

Вести

Дана 11. децембра у 18 часова у холу Дома културе у Костолцу биће отворена изложба радова победника II Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године. Изложба ће бити отворена од 11. до 13. децембра 2017. године.

                                                                                          

Дана 26. новембра 2017. године са почетком у 12 часова учествујете на III Географском диктату Руског географског друштва. Исти ће се одржати у сали 11 Филолошког факултета у Београду (приземље), Студентски трг бр. 3. Окупљање учесника од 11 часова уз пригодан програм (разгледање изложбе фотографија и приказивање видеоматеријала) из архиве Руског географског друштва.

Да бисте учествовали на диктату потребно је да се пријавите електронском поштом на адресу office@geografija.org. Неопходне информације: име, презиме, година рођења и занимање.

           

Детаљно: 1, 2 
Фото албум
Медији 1, 2
РГО

Дана 23. и 24. новембра гостовање Развојног центра Руског географског друштва на Природно-математичком факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Програм предвиђа изложбу фотографијa и видео материјала Руског географског друштва. Фотографије су са традиционалног фотоконкурса „Најлепша земља“, а видео материјал са истраживачких акција под покровитељством Руског географског друштва. Овом приликом ће бити потписан Споразум о међусобној сарадњи наших институција.
Плакат за најаву догађаја
Вести на сајту ПМФ-а

Дана 18. октобра 2017. године делегација Развојног центра Руског географског друштва у Србији на заседању Савета за медије Руског географског друштва. Састанак је одржан у московској централи Руског географског друштва. 

  
Медији у Руској федерацији о заседању Медија клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, ......
Медији у Србији о заседању Медија Клуба: 1, 2, ...
Вести на сајту РГД : 1, 2, 3, 4

Од 26. септембра до 1. октобра 2017. године Руско географско друштво на 12. смотри археолошког филма у Бања Луци - ЈУ Музеј Републике Српске.
Плакат ревије
Флајер

    

Дана 04. августа 2017. године делегација Руског географског друштва је боравила у Александровцу. Између Развојног центра Руског географског друштва у Србији и привредних и културних организација општине Александровац постоји традиционално добра сарадња. Овом приликом су остварене посете успешном привредом колективу Вино Жупи и културним установама - Завичајном музеју и Музеју виноградарства. Током 2016. године студенти из Руске федерације су у више наврата боравили на територији општине Александровац. Овом приликом су разматране могућности наставка постојеће и унапређења међусобне сарадње.  

   

Независне Народне Новине Расинског Округа

Дана 03. августа 2017. године са почетком у 18 часова, на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан (Савско шеталиште) свечано је отворена фото изложба „Најлепша земља“ у организацији Развојног центра Руског географског друштва у Србији. Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва. База фотографија се налази на сајту http://photobank.rgo.ru/.

   

Фото албум
Медији о најави изложбе: Београдска тврђаваСпутњикРТВeNovosti.infoВостокГлавне ВестиНационалистeNovosti.infomojeNovosti.com, ...
Медији о отварању изложбе: Спутњик, СпутњикНаслови.нетПатриотНационалист
Российское образованиеsenica.ru, Руски домРазвој - Смедеревска Паланка, ...
Вести на сајту РГД

Дана 02. августа 2017. године делегација Руског географског друштва одржала је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Министар Младен Шарчевић је информисан о раду Развојног центра Руског географског друштва у Србији и размотрени су могући облици будуће сарадње, као и потенцијални заједички пројекти. Од стране Руског географског друштва наговештена је могућност већег учешћа студената из Србије на истраживачким акцијама и камповима у Руској федерацији.

   

Најава изложбе на Калемегдану

Од 01. до 14. августа Развојни центар Руског географског друштва у Србији, на Калемегдану (Савско шеталиште поред алеје народних хероја), организује изложбу фотографија "Најлепша земља". Фотографије сведоче о природним и другим вредностима Руске Федерације са, традиционалног фото конкурса Руског географског друштва. База фотографија се налази на сајту http://photobank.rgo.ru/.

                                                                                                           

Од 8. до 18. јула 2017. године Развојни центар Руског географског друштва у Србији учествује у организацији заједничке теренске наставе студената Лењинградског државног универзитета Пушкин и Универзитета у Београду - Географског факултета

Лењинградска област, јул 2017. године    Дневни извештаји: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Наш пут по Лењинградској и Псковској области (карта)

 Вести на сајту Лењинградског државног универзитета Пушкин,  више (постављено 24. јула)
Вести на сајту РГД: 1, 2, 3
Вест на сајту Универзитета у Београду - Географског факултета

Дана 23. јуна 2017. године Развојни центар Руског географског друштва у Србији у просторијама КЦ Смедерево у Смедереву излаже радове победника II Сверуског фото конкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године

 

Фото албум

Од 31. маја до 3. јуна 2017. године Развојни центар Руског геогрфског друштва у Србији учествује на међународној научној конференцији (Савремени геополитички процеси у евроазијском простору са посебним освртом на Западни Балкан) у Бања Луци. Конференцију организује Географско друштво Републике Српске и Асоцијације руских друштвених географа (АРГО) у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Бања Луци. Развојни центар ће изложити радове победника II Сверуског фото конкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године.

Најава: 30. маја 2017. године у 12 часова гостујуће предавање професора Владимира Колосова на Унивезитету у Београду - Географском факултету
Тема: Државне границе: баријере и линије повезивања - савремено стање пограничних истраживања
(погледати више), даље
Најаве: Спутник ; Географски факултет ; Српско географско друштво
Видео

Дана 24. маја 2017. године у Новом Саду је отворена изложба радова победника фото конкурса Руског географског друштва „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“ (TV Мост) (фото албум)

  

Позивамо Вас да у периоду од 24. маја до 04. јуна 2017. године посетите изложбу радова победника Сверуског фотоконкурса Руског географског друштва „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“. Изложба се одржава у просторијама Културног центра Новог Сада, Клуб „Трибина младих“, Католичка порта 5, 21000 Нови Сад.
Погледати детаљније
Најава на сајту Културног центра Нови Сад
Најава на сају Владе АП Војводине (погледати више)

24.04. 2017. године - о развојном центру Руског географског друштва на заседању попечитељског савета РГД (детаљније)

Од 23. до 30. марта 2017. године - Руско географско друштво на XVIII Међународној смотри археолошког филма у Београду
Програм
Вести на сајту РГО
Вести на сајту Југословенске кинотеке

Дана 17. фебруара 2017. године формиран је Савет Развојног центра Руског географског друштва у Србији.
Чланови савета су:

                                                                                                               Душан Бајатовић, председник Савета
                                                                                                                 Владимир Колосов, заменик председника Савета
                                                                                                                 Бранислав Грујић, члан
                                                                                                                 Слободан Срећковић, члан
                                                                                                                 Дејан Павловић, члан
                                                                                                                 Емир Кустурица, члан
                                                                                                                 Радојка Ковач, члан  
    

  

Фото албум
Спутник (21. 02. 2017)
Спутник  (22.02. 2017)
Вести на сајту Руског географског друштва
Интервју - Спутник

Захваљујући Дејану Спаићу Развојни центар Руског географског друштва у Србији је добио уникални препис књиге Јохана Хибнера (нем. Johanna Hübnera; рус. Иоганн Гюбнер) немачког географа историчара, педагога и генеалога (1668-1731)  под насловом Кратка питања из старе и нове географије (нем. орг. Kurtze Fragen aus der Neuer und alten Geographie; рус. прев. Земноводнаго круга краткое описание из старыя и новыя географии). Ово вредно дело је вероватно најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања (36) и преводом на скоро све значајније европске језике XVIII и XIX века. Дуго времена је уважавана за један од најбољих и најауторитативнијих уџбеника географије. Прво издање на немачком језику је штампано 1693. године у Лајпцигу, а на руски језик је преведена по заповести цара и великог кнеза Петра I. Превод је направљен имеђу 1711. и 1716. године, а прво руско издање је публиковано априла месеца 1719. године у Москви. Примерак који је сада у поседу Развојног центра Руског географског друштва у Србији је руком писан са димензијама 230 mm x 190 mm. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине II Велике.

  

Погледати више
Вести на страници Спутник Србија


Дана 24. децембра 2016. године настављена је активност на сакупљању и поклањању вредних црквених књига Подворју Руске Православне цркве у Београду. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству представника Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то два велика Типика, односно црквена устава. Оба су комплетна, појединачно по 450 страница, са дрвеним корицама и кожним повезом. Димензије књига су 350 × 225 × 70 mm. Једна је штампана 1849. године за време владавине цара Николаја I Павловича, a друга 1859. за време владавине његовог сина цара Александра II. Књиге су штампане у комбинацији црне и црвене боје – типично за црквену литературу. Почињу са текстом у славу Бога, владајућег Цара и његовог племства.

   

Погледати више

Дана 7. децембра 2016. године посредовањем Развојног центра Руског географског друштва у Србији успостављен је контакт и одржан састанак између господина Дејана Спаића и старешине Подворја Руске Православне цркве у Београду протојереја Виталија Тарасјева. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то: Требник (XVIII век), Псалтир (1746. године - штампан у Чернигову) и Житије Светих за јун, јул и август месец (1737. године). Овом приликом је договарана и будућа сарадња између Московског патријархата Руске Православне Цркве у Београду, Развојног центра Руског географског друштва у Србији и господина Дејана Спаића. Сарадња ће се пре свега односити на мапирање, сакупљање и чување Руског културног наслеђа на Западном Балкану.

Погледати више


Посета Руском географском Друштву - Санк-Петербург, 24.06. 2016. године